» Antivirüs Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Makale Ekle

Windows bilgisayarınızı en iyi şekilde korumak için antivirüs programı seçerken kararsız kalmış olabilirsiniz. Piyasada çok sayıda antivirüs programı bulunmaktadır. Bizler bu antivirüs programlarını inceledik ve seçerken dikkat çeken özelliklerini ön plana çıkarttık. Sizler kendinize uygun bu öne çıkan özellikleri inceleyerek antivirüs programınızı seçebilirsiniz. Ama kesinlikle bilgisayarınızda ücretsizde olsa bir antivirüs programı bulunmalıdır. Çoğu antivirüs firması en iyi korumayı sağladıklarını iddia etseler de her insanın bilgisayar kullanımı farklıdır. Kimi insanlar birçok web sitesi gezintisi yapar , kimi bilinen web sitelerine girer , kimisi de çok riskli web sitelerine girmek zorunda kalırlar. Bu konumuzda antivirüs seçerken dikkat edilmesi gereken özellikleri ve antivirüs programlarının öne çıkan özelliklerini paylaşmış bulunmaktayız.

Bütün koruma hizmetlerini azda olsa sunan antivirüsleri tercih edin

Eski zamanlarda iyi bir korumanın iyi bir antivirüs programı ile sağlandığı söylenmekteydi. Ama günümüzde gelişen teknoloji ile yeni nesil kötü amaçlı yazılımlar çıkmakta ve hepsinin çalışma sistemi farklı olmaktadır. Günümüzde artık iyi bir koruma için antivirüsler yeterli kalmamaktadır. Ondan dolayı tam güvenlik sadece virüs taraması ile kalmayıp güvenlik duvarı koruması , internette gezinirken siber suçlara karşı koruma , fidye yazılımlarına karşı koruma , üçüncül kişiler tarafından izlenme ve sansüre karşı vpn koruması ile ilgilidir.

İyi bir güvenlik ürünü sizi modern siber saldırılara karşı koruyabilecek katmanlara sahip olmalıdır. İyi bir antivirüs programı tüm virüsleri tanıyabilir ama bu bilgisayarınıza zararlı olacak ve virüsler sınıfına girmeyen ransomwarenin bulaşmayacağı anlamına gelmez. Antivirüs programı seçerken güvenlik önlemlerine baktığımız zaman her konuda azda olsa bir koruma sağlama özelliğinin olmasına dikkat etmelisiniz.

  1. Virüsler : Bilgisayar kullanıcılarının bilinci dışında kendilerini çoğaltabilen , harici belleklere bulaşabilen kötü niyetli amaçlar için yazılmış programlardır. Virüsleri genellikle bilmeden çalıştırdığınız anda virüsler çoğalmaya başlayacak ve dosyalarınızda kendini gizleyecektir.
  2. Truva atları : Kendisini en iyi şekilde gizleyen kötü niyetli yazılımlardır. Birçok program içine gizlenilebilir. Günümüzde resimlerin içine bile gizlendiği söylenmektedir. Truva atları açıldığı anda kötü niyetli yazılımcıyla bağlantı kurar ve bilgisayarınızın paylaşımını kötü niyetli yazılımcıya açar.
  3. Solucanlar : Özellikle web tarayıcılarının açıklarından yararlanan solucanlar bilgisayarınıza bulaştığı anda işleme girecektir. Normal virüsler gibi değildir. Sürekli arka planda çalışarak kendini çoğaltır gerektiğinde kötü niyetli yazılımcı tarafından aktif hale getirilir.
  4. Casus Yazılım : Casus yazılımlar gizlice arka planda kişisel bilgileri toplar. Bu işlemleri yaparken güvenlik duvarlarından gizlenir. Kişisel bilgileri topladıktan sonra hacker ile iletişime geçer ve bu bilgileri ona iletir. Özellikle tarayıcıda kayıtlı olan parolaları , kullanıcı adlarını ve internet bankacılığı bilgilerini iletir.
  5. RootKitler : Kötü niyetli kişilerin bilgisayarınıza uzaktan erişimini sağlayan kötü niyetli yazılımlardır. Genellikle rootkitler güvenlik duvarları ve bilgisayar kullanıcıları tarafından tespit edilemezler. Yazılımı tamamen özeldir ve son zamanlarda antivirüs programları bu tür kötü niyetli yazılımları veri tabanına eklemeye başlamışlardır. Rootkit bulaşmış bilgisayara kötü niyetli yazılımcı bağlanabilir , dosyalarını kopyalayabilir , istediği yazılımları kurabilir (Genellikle kötü niyetli yazılımlar) veya işletim sistemi ayarlarını değiştirebilir. Rootkit bulaşmış bilgisayarlarda rootkitleri tespit edebilmek oldukça zordur. Tespit edilemeyen rootkit bulaşmış bilgisayarlar genellikle formatlanmaktadır.
  6. Fidye Yazılımı : Bilgisayarınıza bulaştığı andan itibaren resimlerinizi , dosyalarınızı , çalışma belgelerinizi ve videolarınızı kontrol edip şifreleyen kötü niyetli yazılımlardır. Kötü niyetli yazılımcılar tarafından şifrelenmiş dosyaların açılması için bir miktar para ödemeniz istenir. Bu ödemeyi yaparsanız dosyalarınızı geri alabilirsiniz. Ödemeyi yapmadığınız taktirde virüs bütün dosyaları geri dönüşü olmayan bir şekilde silecektir. Genellikle ramsomwarenin sildiği dosyalar geri kurtarılamaz.
  7. Adware : Virüslerin en zararsızlarından birisi olduğunu söyleyebiliriz. Google.com.tr ana sayfasında bile reklam görüyorsanız bilgisayarınızda adware virüsü olabilir. Genellikle belirtilen reklamları kullanıcılara her gezintide sunmaya çalışan adware virüsü tehlikeli olmasa da bilgisayar performansını düşürür ve amacına uygun reklamlar sunar. Ayrıca bu reklamlar içinde kötü niyetli yazılımlarda olabilir ve bilgisayarınıza bulaşabilir.
  8. Ağ saldırıları : Bilgisayar korsanları cihazlarınızı uzaktan kontrol etmek için ağ saldırıları yapabilirler. Bunu genellikle güvenlik duvarına yakalanmadan yapmak için belli zamanlar içinde yaparlar. Ağ saldırılarını engellemenin en iyi yolu iyi bir güvenlik duvarıdır. İyi bir güvenlik duvarı bu tür sürekli ve aralıklı saldırıları tespit edebilmeli ve engelleyebilmelidir.
  9. Web Tehditleri : İnternet tarayıcınız kötü niyetli yazılımlara karşı savunma konusunda ilk sırada olmalıdır. Kötü niyetli yazılımları barındıran web sitelerini anında tespit edebilecek web koruma modülü içermelidir. Tarayıcı üzerindeki kötü niyetli yazılımlar bilgisayara bulaşmadan engellemelidir.

Güvenilir Koruma Seçin   

Günümüzde birçok antivirüs programı bulunsa da aslında kullanıcıların tercih sebeplerinden birisi bu antivirüslerin güvenirliğidir. Güvenilir bir antivirüs şunları yapabilmektedir :

  1. Çakışan yazılımları tespit edebilme : Antivirüs programları bilgisayara yüklendiği andan itibaren kendisi ile çakışabilecek aynı tür güvenlik programlarını tespit edebilmeli ve bu tür yazılımlar konusunda sizi uyarabilmelidir. Çakışan antivirüsler bilgisayarınızda oldukça fazla performans kaybına necek olacaktır. Bazı bilgisayar kullanıcıları daha fazla güvenlik sağlamak amacı ile birden fazla antivirüs kurmak istemektedir. Bu ne kadar doğru gibi görünse yanlış bir davranıştır.
  2. İstenmeyen sonlanmalar : İşlem yaptığımız anda bilgisayara daha önce bulaşmış virüsler bunları zorlada olsa sonlandırabilir. Bu kullanıcılar için hem zaman kaybı hem de bir risktir. Güvenilir antivirüs programları bu tür virüsleri yüklendiği anda tespit edebilir ve engelleyebilir.
  3. Güncel koruma : Eski , modası geçmiş kötü niyetli yazılımları tanıyan antivirüsler işimize yaramayacaktır. Her geçen gün gelişen tehditlere karşı her geçen gün gelişen antivirüslerin olması gereklidir. İyi bir antivirüs yüksek bir veritabanı bulunan ve günde kendisini birkaç kez güncelleyen antivirüslerdir.
  4. Otomatik tarama : Güvenilir bir bilgisayar için antivirüs programlarının bilgisayarları otomatik tarama yapabilecek özellikte olduğuna inanıyoruz. Harici depolama aygıtı takıldığında tarama yapan antivirüs size can sıkıcı gelebilir ama risklerinin getireceklerini düşündüğünüzde biraz beklenin daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ayrıca bilgisayar boşta dahi olsa tarama yapan antivirüsler bizim için daha iyidir.

     

Performansa Dikkat Edin

Antivirüs programları doğası gereği işlerini yapmak için oldukça çok bilgisayar kaynağı kullanmaktadırlar. Bilgisayarınızda çalışan bir müzik çalar programından daha fazla işlem gücü kullanırlar. Bu bilgisayar kullanıcıları için can sıkıcı bir durumdur. Ondan dolayı antivirüs yazılımcıları antivirüslerini bilgisayar kaynaklarını en az şekilde kullanabilecek özelliğe indirmeye çalışırlar. Bilgisayarınız günümüzdeki işlemlerde oldukça güçlü değilse performans yönünü dikkate almanız gerekir.

  1. Bilgisayarınızın işletim sistemi açılırken önyükleme anında en hızlı şekilde açılmalı
  2. Bilgisayarınızın kaynaklarını çok kullanmamalı işlemler sırasında bilgisayar yanıt verme süresini geciktirmemeli.
  3. Bilgisayardaki kötü amaçlı yazılımları tararken oldukça hızlı olmalıdır. Genellikle en iyi antivirüsler hızına göre tercih edilmelidir.

Kolay arayüzü ve kullanılabilirliği

İyi bir güvenlik ürünü , hem profesyonel bilgisayar kullanıcılarını kullanabileceği hem de az bilgiye sahip olan bilgisayar kullanıcılarının kullanabileceği bir arayüze sahip olmalıdır. Bunun açıklamasını yapmak gerekirse ;

  1. Baktığınız anda antivirüs programının arayüzünü keşif edebilmeli , bu arayüzde kolayca aradığınızı bulabilmelisidir.
  2. Günümüzdeki gelişen teknolojide artık mobil işlemcili dokunmatik ekranlı Windows tabletler yer almaktadır. Böylece insanlar bu tür antivirüs programlarını dokunmaları ile kullanmak isterler. İyi bir güvenlik ürününde büyük düğmeler , her türden anahtarlar , onay işaretleri vb. olmalıdır. Kısacası sadece fare ile değil parmak dokunmalarınıza uygun butonları bulunmalıdır
  3. Bir kullanıcı antivirüs arayüzünü ne kadar kısa sürede anlayabilirse ayarları o kadar anlayabilir ve bilgisayarını koruma amaçlı bu ayarları en iyi şekilde kullanabilir.
  4. İyi bir güvenlik programı kullanıcıların sorularına cevap verebilmeli ve kullanıcıların sorularını barındıran bir belge bulundurmalıdır. Kullanıcılar bu belgelere kolaylıkla ulaşabilmelidir. Yardım belgesi olan bir antivirüsde siz bu belgeyi bulamıyorsanız bunun ne anlamı kalabilir ki ?
  5. Bilgi sunan antivirüs programları kullanıcılar gözünde bir tık öndedir. Kullanıcılar antivirüs programlarının sunduğu özellikler ve bu özelliklerin ne tarz bir koruma sağladığını bilmek isterler. Detaylı bir açıklama ile bu özellikleri öğrenen kullanıcılar kendisi için en uygun koruma programını oluşturabilir.

Bazı kullanıcılar bilgisayar konusunda oldukça deneyimli bir bilgiye sahiptir bazıları değildir. Yukarıdaki 5 madde ise bu iki bilgisayar kullanıcısına hitap etmektedir. Teknik bilginiz dışında çalışan bir güvenlik ürünü kullanıcılar için oldukça önemlidir.

Yeni başlayan biriyseniz ve teknik eğiliminiz yoksa “yükle ve unut” tipi bir güvenlik ürününe bakmalısınız. Daha profesyonel bir kullanıcı iseniz birçok gelişmiş ayar sunan güvenlik ürünü aramak isteyebilirsiniz.

 

İyi Bir Destek Ekibi

Bu dünyada hiçbir şey mükemmel olacak diye bir kavram yoktur. Ondan dolayı güvenlik programında bir özellik çalışmadığı veya arızalandığı zamanda destek alabileceğiniz birileri bulunmalıdır. Ondan dolayı kullanıcılar online destek konusunda iyi olan güvenlik programlarını seçmektedir.

İyi bir güvenlik programı sunan şirketler genellikle geniş bir destek sunmaktadır. Antivirüs programı ile ilgili sorunlarınız var ise şunları yapmanız gerekir :

  1. Sorunlarınızı en detaylı bir şekilde anlatabilecek bir metin oluşturarak antivirüs firmasına eposta gönderin.
  2. Canlı sohbet desteği bulunan sitelerde anında teknik destek alın
  3. Yardım için servisleri arayın

Dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi destek aldığınızda ek ücretin çıkmamasıdır.


Bunlarda İlginizi Çekebilir
Yorumları Yenile
Yorum Yap
Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız
Yorumlar (0)