Linux'de Antivirüs Kullanmak Gerekli mi ?
Linux işletim sistemleri için antivirüs programları bulunmaktadır. Linux işletim sistemine geçiş yaptıysanız ve bir antivirüs programı arama girişimine bulunduysanız rahat edin. Çünkü Linux işletim sistemlerinde virüsler kısıtlıdır. Linux işletim sistemlerinde antivirüs programları sadece isteğe bağlı tarama yapabilmektedirler.
Windows için kötü amaçlı yazılımlar çok yaygındır. Windows üzerine kötü niyetli yazılımlar kolaylıkla bulaşabilir ve çoğalabilmektedir. Bu kötü niyetli yazılımlar bilgisayar sisteminize zarar verebilir, kişisel verilerinizi çalabilir ve izniniz olmadan yüklemeler yapabilir. Bu işlemleri bilginiz dışında arka planda yapabilir. Ondan dolayı Windows üzerinde antivirüs programı kullanmanız kesinlikle gereklidir. Ancak Windows üzerine kolaylıkla bulaşan bu kötü niyetli yazılımlar Linux sisteminde yoktur. Linux işletim sistemi günümüzde pek yaygın olmadığından dolayı kötü niyetli yazılımcıların dikkatini çekmemiş ve bu platformda kötü niyetli yazılımlar çıkartmamışlardır. Ondan dolayı şimdilik antivirüs kullanmasanız da olur. Linux kullanıcıları her geçen gün arttığından dolayı kötü niyetli yazılımcıların dikkatini çektiğini de söylememiz gerekir.
Windows uygulamaları arama motorları üzerinden arama yaptırılıp indirilebilir ve kurulabilir. Linux uygulamaları Linux dağıtım arşivlerinden indirmeniz gereklidir. Bu arşivlerdeki dosyalar taranır ve kötü niyetli yazılım bulunanlar arşivlere eklenmezler. Ek olarak bu arşivlerden indirdiğiniz uygulamaları paket yöneticisi açar ve kontrol eder. Kötü niyetli bir kod gördüğünde o uygulamanın yüklenmesini engeller. Ondan dolayı linux kullanıcıları uygulamaları belirli depolardan indirebilmektedir.
Linux işletim sisteminin Windows’a göre daha güvenilir olmasının diğer bir nedeni ise yönetici hesabıdır. Windows işletim sistemleri genellikle “administrator” yönetici hesabı kullanır. Kullanmasa dahi bu hesaba erişilmesi çok kolay ve administrator olunmadan sisteme uygulama yüklenmez. Linux platformunda bu olay farklıdır. Linux işletim sistemi kurulduğu günden itibaren kullanıcılara yetkisiz hesap oluşturur. Gerekli yüklemeler durumunda “root” tam erişimi olan kullanıcıyı kullanarak işlemlerini yapar. Örnek olarak “sudo apt-get install uygulama” uygulamayı yüklerken geçici root yetkisi “sudo” vermektedir. Uygulama yüklendikten sonra normal kullanıcı yetkisi ile sistem çalışmaya devam eder.
Linux işletim sisteminde antivirüs kullanmamanın zararsız olduğunu söylesek de birkaç güvenlik önlemini kesinlikle almanız gerekir.
Yazılımlarınızı Güncel Tutun
Tarayıcıların eklentilerini (Özellikle Java, Flash saldırılarının en yüksek olduğu günümüzde) sürekli güncel tutmanız gereklidir. Dünya üzerinde en güvenilir bilinen Mac Os İşletim sistemine bile java üzerinde bulunan basit bir açıktan virüs bulaşmıştır. Bu virüs kullanıcılara milyonlarca dolar zarar açmıştır. Ondan dolayı bu iki eklenti başta olmak üzere sürekli uygulamalarınızı, tarayıcılarınızı ve tarayıcı eklentilerini güncel tutun. Unutmayın firmalar açıklardan dolayı uygulamalarını güncellerler. Eski sürüm uygulama kullanmak her zaman risklidir.
Kimlik Avına Dikkat Edin
Kimlik avı sitelerine her türlü işletim sisteminden erişebilirsiniz. Ayrıca bu siteler bir virüs olmadığından dolayı linux de çalışmama gibi bir olasılığı yoktur. Bankanızın web sitesi gibi görünen bir web sitesini ziyaret ederseniz, internet bankacılığı bilgilerinizi girerseniz, başınız belada demektir. Windows işletim sistemi üzerinde bulunan antivirüs programları bu tür kimlik avı siteleri yapay zekaları sayesin tespit edebilir. Şanslısınız ki bu siteleri tanıyabilen güvenlik duvarı eklentisi Chrome ve Mozilla tarayıcılarında da bulunmaktadır. Ondan dolayı linux işletim sisteminize antivirüs programı yüklemezseniz bile kesinlikle internette surf yaparken Google Chrome veya Mozilla tarayıcılarını tercih edin.
Güvenmediğiniz Komutları Çalıştırmayın
Linux işletim sisteminde bulunan virüsler genellikle kodlardır. Ondan dolayı terminale bilmeden yapıştırdığınız bir komut başınıza dert açabilir. Kodu kopyalayıp yapıştırmadan önce okuyun. Eğer kod bilginiz yok ise kodları güvenilir kaynaklardan indirdiğinize emin olun. Bilmeden çalıştırdığınız bir kod bilgisayarınızın donanım sistemine zarar verebilecek güçte olabilir. Unutmayın linux işletim sistemlerinde terminal komut sistemi çok güçlüdür ve donanımlara hitap edebilir.
Linux işletim sisteminde antivirüs kullanmak istiyorsanız
Antivirüs programları linux işletim sistemlerinde size güvenlik sağlayacaktır. Unutmayın linux işletim sistemi korunmalı bir işletim sistemi değildir. Sadece tanınmamış ve savunmasız bir sistemdir. Günümüzde linux işletim sistemlerinde antivirüs kullanılmaması zarar getirmese de kötü niyetli yazılımcılar kısa süre içinde linux işletim sistemine de el atacaklardır. Linux işletim sisteminde tanınmayan bir virüs size çok büyük kayıplar açabilir. Ama işletim sisteminizde antivirüs programı bulundurmak size ek fayda sağlayacaktır.